Perkhidmatan Pengurusan Projek

Di dalam bidang pengurusan projek, kami terlibat dalam merancang, merekabentuk, melaksana dan memantau projek. Semasa melaksanakan sesuatu projek, kami perlu mengimbangkan masa, sumber dan kualiti supaya dapat menyiapkan projek tersebut dengan memenuhi objektif dan keperluan pelanggan.

Terdapat dua cara untuk melaksanakan projek-projek kami:

  • Cara Konvensional

  • Cara Reka dan Bina (Design and Build)

Konvensional

 

Dengan menggunakan cara konvensional, semua perancangan dan rekabentuk dibuat secara dalaman (in-house). Fasa pembinaan dilakukan oleh kontraktor kami yang dilantik melalui proses tender. Untuk pengawasan dan pemantauan, kami mempunyai pilihan sama ada lakukannya sendiri atau melantik jurutera perunding untuk melakukannya.

Reka dan Bina

 

Bagi projek yang dilakukan secara reka dan bina, kami akan menentukan needs statement. Proses yang seterusnya akan bermula dari merancang, merekabentuk dan membina serta memantau akan dilakukan oleh kontraktor. Pada peringkat pembinaan, kami memainkan peranan sebagai juruaudit kualiti dan juga akan memantau projek pada keadaan yang tertentu.


Semua peringkat pengurusan projek yang dilakukan sama ada melalui cara konvensional atau cara reka dan bina, adalah dibatasi oleh Sistem Pengurusan Kualiti (SPK). Sistem ini merupakan usaha kami untuk mendapatkan produk yang berkualiti tinggi dan konsisten melalui kawalan proses.

Antara pengurusan projek

 

PEMBANGUNAN BANGUNAN KERAJAAN DI PARCEL F, PUTRAJAYA

 

Parcel F adalah kompleks Pejabat Kerajaan terdiri daripada 10 blok dan terdiri daripada 9 menara pejabat serta blok kemudahan berkongsi (termasuk dewan serbaguna, surau dan kafeteria). Saiz keluasan tapaknya kira-kira 33.47 ekar. Terletak di Presint 1, dikelilingi oleh Persiaran Sultan Sallahuddin Abdul Aziz Shah di barat, Lebuh Perdana Timur di selatan, PUSPAHANAS di utara dan Sekolah Sultan Alam Shah dan GDC Plant 1 di sebelah timur pembangunan. Projek ini adalah merupakan projek PERTAMA kerajaan yang mengaplikasikan Building Infomation Modelling, BIM dari peringkat rekabentuk sehingga ke peringkat pengurusan fasiliti.


Parcel F direkabentuk sebagai satu siri lapisan bentuk bangunan dan aliran lalu lintas yang akan menyumbang kepada pengalaman pengguna yang berbeza. Motif rekaan bangunan ini ditafsirkan dari pakaian tradisional 'songket' di mana benang benang yang berbeza digabungkan dengan rumit untuk menghasilkan bahagian terakhir.


Ideologi 'songket' telah diterapkan dalam nilai estetika dengan penggunaan pelbagai bahan, warna dan tekstur kepada pembangunan kompleks ini.

 

Pembangunan ini terdapat 3 komponen utama :

  • Podium - tempat letak kereta, kawasan servis M & E dan Service Entrance.

  • Plaza - Parklands, Zon laluan pejalan kaki, Covered Link Ways dan kawasan VIP DROP-OFF.

  • Menara Pejabat

© 2017 Hakcipta Terpelihara Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan Putrajaya (JKRWPP)

Penafian : Pihak Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan Putrajaya tidak bertanggung jawab diatas kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini

Sesuai dipapar menggunakan pelayar versi terbaru untuk Internet Explorer 10.0 dan ke atas, Mozilla Firefox 3.0 dan ke atas & juga Google Chrome dengan resolusi 1280 X 800 dan ke atas.
Laman Portal Rasmi JKR Wilayah Persekutuan Putrajaya ini  telah dilancarkan pada 24 November 2017.

Tarikh Kemaskini: 12-MEI-2021

  bilangan pelawat  

email aduan kuarters: aduanjkrwppj@gmail.comemail admin laman portal: jkrwpp@gmail.com

  J-CoP  

  eSPFB  

Building Consumption Input System

  BCIS  

  SAKU  

SPSB.jpg

  SPSB   

OVERALL-3.jpg