Taklimat : "Low Voltage Lightning Protection"

Tarikh : 09 Januari 2018

Pada 9 Januari   baru-baru ini , Zon Senggara Zon 2 telah menganjurkan suatu taklimat Pelindung Kilat  Voltan Rendah yang berlangsung di Bilik Taklimat Tender Jabatan Kerja Raya  Wilayah Persekutuan Putrajaya. Syarikat L. V. Control Sdn. Bhd. telah dijemput untuk memberikan taklimat dan demonstrasi keberfungsian alatan jenama DUVAL.

Peralatan pelindungan tersebut adalah peralatan yang dapat melindungi peralatan elektrikal dan komponen elektronik dalam sistem elektrik dalam bangunan daripada rosak akibat terkena renjatan kilat dan petir secara langsung atau tidak langsung. Produk peralatan pelindungan DUVAL bukan sahaja untuk kegunaan industri dan bangunan komersial tetapi terdapat juga untuk rumah persendirian.

Antara produk yang diperkenalkan semasa taklimat berlangsung ialah Miniature Circuit Breakers (MCB), Surge Protection Device (SPD), Residual Current Circuit Breakers (RCCB). Produk AC Surge Protection Device (ACSPD) lebih ditekan di dalam taklimat tersebut kerana hampir ke semua industri dan bangunan menggunakannya sebagai pelindungan.

AC Surge Protection Device terbahagi kepada dua jenis iaitu Modular dan Pluggable. Selain daripada itu, Modular dan Pluggable juga mempunyai model yang berbeza iaitu 3-fasa dan 1-fasa. Permilihan model adalah bergantung kepada kesesuaian penggunaannya.

Keunikan produk AC Surge Protection Device jenis modular adalah, ianya mempunyai isyarat LED. Terdapat tiga LED di permukaan SPD yang memaklumkan jangka hayat komponen tersebut. Sekiranya terdapat satu LED tidak berfungsi, ianya masih boleh digunakan kerana masih mempunyai dua LED yang menyala. Selain itu, aksesori bagi pembumian DUVAL turut diterangkan antaranya ialah, Pure Coppertape, Earth Chamber, C45 Earth Rod with Coupling, Exothermic Welding dan Enhancing Powder.

Taklimat ini diakhiri dengan sesi soal jawab antara para peserta taklimat dan pihak L.V Control Sdn Bhd. Perbincangan isu berkaitan di tapak juga dibincangkan bersama bagi mendapatkan penyelesaian di antara pihak JKR, kontraktor dan  L. V. Control Sdn. Bhd.  JKR Wilayah Persekutuan Putrajaya berterima kasih atas kesudian pihak Syarikat L.V. Control Sdn Bhd. memberi taklimat dan demonstrasi yang sangat bermanfaat kepada seluruh warga kerja JKR Wilayah Persekutuan Putrajaya.

- Berita disediakan oleh : Bahagian Senggara Zon 2

© 2017 Hakcipta Terpelihara Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan Putrajaya (JKRWPP)

Penafian : Pihak Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan Putrajaya tidak bertanggung jawab diatas kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini

Sesuai dipapar menggunakan pelayar versi terbaru untuk Internet Explorer 10.0 dan ke atas, Mozilla Firefox 3.0 dan ke atas & juga Google Chrome dengan resolusi 1280 X 800 dan ke atas.
Laman Portal Rasmi JKR Wilayah Persekutuan Putrajaya ini  telah dilancarkan pada 24 November 2017.

Tarikh Kemaskini: 16-APRIL-2021

  bilangan pelawat  

email aduan kuarters: aduanjkrwppj@gmail.comemail admin laman portal: jkrwpp@gmail.com

  J-CoP  

  eSPFB  

Building Consumption Input System

  BCIS  

  SAKU  

SPSB.jpg

  SPSB