Taklimat Magnetic Particle Inspection(MPI)

Tarikh : 27 Februari 2018

Magnetic Particle Inspection(MPI) adalah Non-Destructive Testing (NDT) adalah bertujuan mengenal pasti permukaan dan keliling permukaan dalam bahan besi sekiranya berlaku keretakan. Proses ini menempatkan sebuah medan magnet ke bahagian dengan secara langsung atau tidak langsung.  

 

Pada 27 Februari 2018, magnetic particle inspection (MPI) telah dibuat dan pihak BPP turut menghadiri untuk melihat bagaimana cara pemeriksaan ini dilakukan. Pemeriksaan ini dilakukan terhadap I-Beam yang telah dibuat kimpalan (welding) bagi memastikan kualiti kimpalan yang dilakukan dalam keadaan baik. Sekiranya terdapat keretakan atau undercut, pihak berkenaan perlu membuat pembaikan semula. Laporan pengujian magnetic particle inspection(MPI) akan dibuat selepas pengujian telah selesai.

 

 

Berita disediakan oleh:


Bahagian Pengurusan Projek
JKR WP Putrajaya

© 2017 Hakcipta Terpelihara Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan Putrajaya (JKRWPP)

Penafian : Pihak Jabatan Kerja Raya Wilayah Persekutuan Putrajaya tidak bertanggung jawab diatas kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini

Sesuai dipapar menggunakan pelayar versi terbaru untuk Internet Explorer 10.0 dan ke atas, Mozilla Firefox 3.0 dan ke atas & juga Google Chrome dengan resolusi 1280 X 800 dan ke atas.
Laman Portal Rasmi JKR Wilayah Persekutuan Putrajaya ini  telah dilancarkan pada 24 November 2017.

Tarikh Kemaskini: 16-APRIL-2021

  bilangan pelawat  

email aduan kuarters: aduanjkrwppj@gmail.comemail admin laman portal: jkrwpp@gmail.com

  J-CoP  

  eSPFB  

Building Consumption Input System

  BCIS  

  SAKU  

SPSB.jpg

  SPSB